20 juni 2019

Comrades Marathon

De Comrades Marathon. Een reis naar Durban, georganiseerd voor en door hardlopers. Een onvergetelijke ervaring én een ongekende uitdaging gegarandeerd!

______
De volgende Comrades wordt gelopen op 28 augustus 2022. Hieronder de beschrijving van de reis zoals we hem gaan maken. De reis is in principe volgeboekt met lopers die zijn doorgeschoven van de 2020-reis in verband met de Corona-pandemie. Wil je toch mee? Stuur een mail naar info@hardlopeninzuidafrika.nl, voor als er een plaatsje vrijkomt…

Een even jaar en dus een ‘down-run’. Van Pietermaritzburg, gelegen op zo’n 700 meter hoogte, naar Durban aan de Indische oceaan. Grotendeels dalen dus! Maar vergis je niet, er zitten toch ook nog veel stijgende delen tussen. Bij de finish begrijp je waarom het tussenliggende gebied ‘The Valley of the 1000 hills’ heet. De start is voor de City Hall in Pietermaritzburg, de finish ligt ruim 90 kilometer verder in het kolkende Moses Mabhida stadion in Durban.
Pittige route, heel pittig zelfs, maar een fantastische ervaring. Veel hoogtemeters, een zomerse temperatuur rond de 25 graden, een route van ruim 90 kilometer en honderduizenden toeschouwers langs het parcours. Met een uitstekende verzorging onderweg.

Een indruk? Check de laatste twee runs die we liepen, in beide richtingen: de Comrades Down-run 2018 en Comrades Up-run 2019.

Programma
Je arriveert op woensdag 24 augustus in Durban. We zorgen voor vervoer vanaf King Shaka International Airport naar je verblijf in een sfeervolle accomodatie aan de kust. We verblijven in comfortabele accommodaties in Umdloti en Umhlanga, rustige en veilige kustplaatsen met voldoende faciliteiten niet al te ver van Durban. We beginnen met een gezamenlijk diner, om elkaar te leren kennen en de wedstrijdspanningen te kunnen delen!

Donderdag 25 augustus maken we kennis met  het parcours en bekijken we een aantal landmarks plus het Comrades Museum in Pietermaritzburg. Nu wordt het concreet, hier loop je komende zondag! Tussentijds pakken we een gezamenlijke lunch met een adembenemend uitzicht. We eindigen bij de finish – tuurlijk! – en zien het indrukwekkende stadion waar je zondag als held wordt binnengehaald!

Op vrijdag 26 augustus starten we met een run met een bevriende hardloopclub, de Regent Harriers, een soort van Comrades-aftrap! Daarna gaan we naar de Comrades Expo voor het afhalen van je startnummer maar met name om sfeer te proeven. Wat een vibe, wat een lopers! Allemaal met eenzelfde doel, allemaal met ongelooflijk veel trainingskilometers in de benen. Geheel hardloopminnend Zuid-Afrika is hier. Een perfecte plek om de laatste tips op te halen, wat rond te slenteren, je Comrades gear in te slaan maar met name een plek om voorpret te delen. Na de Expo verkennen we het startgebied.

Zaterdag 27 augustus is een lanterfant-dag. Energie sparen voor de dag van morgen. We geven je de laatste instructies en tips. Voor de rest wat rusten. Misschien even kort wat loslopen. En zorgen dat je het parcours en hoogteprofiel in je hoofd hebt.

Comrades Marathon
Zondag 28 augustus is de dag van de Comrades Marathon! Hier heb je al die maanden voor getraind. Zuid-Afrika zindert vandaag. Het is die éne bijzondere dag in het jaar! Een hele vroege start. Al rond 3 uur ‘s ochtends pikken we je op om naar het startgebied in Pietermaritzburg te gaan. De gebruikelijke nerveuze chaos bij de start. Voorafgaand aan het startschot klinken er indrukwekkende liederen. Onder andere het luid meegezongen ‘Shosholoza’ en ‘Chariots of fire’. Om half 6 is het zo ver; je begint samen met zo’n 20.000 andere lopers aan een bijna 90 kilometer durend avontuur.

De finish is in Durban. Je krijgt maximaal 12 uur de tijd om hier te komen. Maximaal 12 uur om toe te treden tot het heldendom! Na de finish wachten verfrissingen in de International Corner. Hier ontmoeten de buitenlandse lopers elkaar. Voldoende stof tot napraten met een hapje en een drankje.

Enthousiaste supporters bij het naderen van Durban.

Op maandag 29 augustus is het bijkomen en vertrekdag. Als je terugvlucht het toelaat kun je nog even met ons mee naar de boulevard van Durban om daar een drankje te doen. Ook om even na te genieten tussen al die andere finishers in hun stoere Comradesshirt! Wat een ongelooflijke ervaring. De adrenaline giert je nog steeds door het lichaam. ‘I did it!’

Basisprogramma
We bieden een reis inclusief een ontspannen verblijf in een erg prettige accommodaties, inschrijving, transfers van/naar luchthaven, Expo (afhalen startnummer) en start/finishgebied (wedstrijddag met begeleiding). Op wedstrijddag verzorgen we ook vervoer voor supporters, ook dit is inclusief.
Je boekt het basisprogramma met vijf overnachtingen al vanaf EUR 1225,- (excl vlucht).

Eén van de accommodaties aan de kust waar we verblijven.

Verlenging
Uitgangspunt bij deze reis is dat we je op een compacte maar goed verzorgde wijze de gelegenheid bieden Comrades te lopen. Zuid-Afrika is ver weg en een bijzonder mooi land. Dus grote kans dat je verlenging zoekt om meer van de omgeving en natuur te ervaren, dat raden we je ook zeker aan! We adviseren je graag en zonder verplichtingen.

De reis wordt ter plekke door ons begeleid, ondersteund door Julia van Beyond the Finish. Julia woont in Kaapstad, is hardloper, kent Zuid-Afrika als haar broekzak en is een kei in de organisatie van hardloopreizen.

Brochure
Onze brochure biedt je nog veel meer details. We sturen je hem met plezier toe! Laat ons even weten op info@hardlopeninzuidafrika.nl als je interesse hebt. Onze Comrades reis zit traditioneel snel vol, stel de beslissing niet al te lang uit.

Deze reis valt onder de verantwoordelijkheid Beyond the Finish. Wil je boeken of meer informatie? Neem contact met ons op!