10 juni 2015

Ultrarunning in Zuid-Afrika

Ultrarunning is extreem populair in Zuid-Afrika. De Two Oceans Marathon over 56 kilometer en de Comrades Marathon over ongeveer 90 kilometer trekken jaarlijks tienduizenden deelnemers. Het volbrengen van deze laatste ultramarathon staat voor een Zuid-Afrikaan gelijk aan het volbrengen van de Elfstedentocht voor een Nederlander. De race wordt integraal op de nationale televisie uitgezonden. Het gehele land in rep en roer. Een finish binnen de toegestane tijd levert je een soort van heldenstatus op. Je bent een ├ęchte hardloper als je in staat bent de finish te halen.

2oceans_chapmanspeak1

Comrades
Het parcours van de Comrades Marathon loopt van Durban naar Pietermaritzburg en kent twee varianten. Het ene jaar de ‘up-run’ vanuit Durban over 87 kilometer, het andere jaar de ‘down run’ vanuit Pietermaritzburg over 89 kilometer. De race wordt al sinds 1921 georganiseerd en kende in 2015 17.000 deelnemers. 13.000 hiervan hebben binnen de ‘cut-off time’ van 12 uur de finish gehaald. En de helden-status binnen gesleept.

In 2016 was Hardlopen in Zuid-Afrika erbij. Lees en bekijk onze ervaringen!

Two Oceans Marathon
In Kaapstad wordt jaarlijks op paaszaterdag de Two Oceans Marathon gelopen. Deze ultramarathon kende in 2015 11.000 deelnemers en gaat over een ongekend spectaculair parcours. Start en finish vinden plaats in Newlands, aan de ‘schaduwzijde’ van de Tafelberg, en loopt langs zowel de Indische als de Atlantische oceaan. De kilometers langs de Atlantische oceaan gaan bovendien over de ‘mooiste kustroute ter wereld’; Chapman’s Peak.

De Two Oceans Marathon wordt al sinds 1970 georganiseerd en kent, net zoals de Comrades Marathon, een jaarlijks toenemend aantal internationale deelnemers. De International Friendship Run, die de dag voor de race wordt georganiseerd, wordt jaarlijks grootser. Alle internationale deelnemers verzamelen zich aan de Kaapse Waterfront voor een kleurrijke en ontspannen loop langs de kust. Hierbij wordt onder andere het bekende Capetown stadium gepasseerd, bekend van het WK voetbal in 2010. Een ongekende fun-run!

De Two Oceans Marathon start in de vroege ochtend en kent net zoals de Comrades Marathon een duidelijke ‘cut-off time’. Exact 7 uur nadat het startkanon heeft geklonken gaat de finish dicht. Ook hier zijn de finishers ongekend trots. En terecht!

Op paaszaterdag 2016 waren we er met een leuke groep lopers die een ‘pragtige prestasie’ leverden!