Hoe loop ik Two Oceans Marathon?

Over ruim twee maanden staat hij in je agenda. Two Oceans Marathon 2023. Roodomcirkeld! Zaterdag 15 april 2023. De Two Oceans Ultramarathon, zesenvijftig kilometer natuurschoon, zesenvijftig kilometer avontuur.

Nog maar twee maanden aan training voor de boeg. Langzamerhand begin je je af te vragen hoe je die race nu het beste kunt aanvliegen..

Two Oceans Marathon raceplan

De start is in de vroege ochtend. Ruim voor 6:00 uur zet het veld lopers zich in beweging. De start is op de Main Road in Newlands, het gebied voor de startlijn is ingedeeld in startvakken. De snellere lopers starten vooraan, de langzamere lopers sluiten aan.

Het startschot is uiteraard een speciaal moment. Nog wat specialer is het Shosholoza, een traditioneel lied dat voor veel Zuid-Afrikaanse hardloopwedstrijden wordt gezongen. Een ongelooflijk kippenvel-moment! Hieronder een video die het bewijst, we schoten de video zelf.

We raden je aan de route op te knippen in een paar hapklare brokken. Hieronder zoals wij het doen.

Op naar Muizenberg

Na het startschot ga je van Newlands richting Muizenberg, daar waar de route de Indische Oceaan raakt. Ongeveer 15 kilometer, vanuit het donker loop je tussen duizenden lopers naar de schemering en vervolgens is de dag er vrij snel. Lopers van alle rangen en standen, uit meerdere landen, van meerdere afkomsten. Tijdens Two Oceans is iedereen gelijk, iedereen is loper!

Dit eerste deel is relatief vlak en grotendeels licht dalend met een paar rustige klimmen die goed te doen zijn. Kom in je ritme en forceer niet. De eerste kilometers staan er mensen langs de kant die het wat minder breed hebben en die graag je (oude) sweater of jasje krijgen die je in het startvak aanhad omdat het in de vroege ochtend best fris kan zijn. Je doet de mensen er een enorm plezier mee, hou er rekening mee.

Langs de kust naar Fish Hoek

Het tweede deel brengt je langs de Indische oceaan van Muizenberg naar Fish Hoek, een vlak stuk van zo’n 6 kilometer. Je passeert steeds meer publiek, het is inmiddels rond zeven uur. Aan je linkerhand de zee, aan je rechterhand de kusthuizen. Op diverse plekken muziek! Livemuziek, muziek uit grote en kleine speakers of luide aanmoedigingen van de bewoners die net wakker zijn geworden en je enthousiast aanmoedigen. Een comfortabel stuk.

Voordat het wat taaier gaat worden…

Omhoog!

Rond 21 kilometer, bij Fish Hoek, zit een stevige klim. Verstandig om een stukje te wandelen. Vanuit Fish Hoek zet je de oversteek in richting de Atlantische Oceaan. Een stuk van pakweg 10 kilometer waar je via Noordhoek naar Chapman’s Peak Drive loopt. Licht oplopend, de benen hier en daar al wat op spanning brengend. Zo tegen kilometer 30 begin je je benen al lichtjes te voelen. Dit terwijl het echte werk nog moet beginnen. Zorg dat je bij de vele verzorgingspunten goed drinkt. Vaak wordt er ook iets te eten aangeboden, van koekjes, chocolade, gekookte aardappeltjes en anders lekkers.

Over drankposten gesproken. Het is in Zuid-Afrika gebruikelijk dat water in zakjes wordt aangeboden. Je bijt een hoekje van het plastic af en kunt het water opzuigen. Comfortabel dat dat niet meteen hoeft maar dat je het water in je hand kunt meenemen. Zorg er wel voor dat je het plastic na gebruik in de daarvoor bestemde afvalbakken deponeert en dat het niet in de natuur terechtkomt.

Naast water wordt er op de meeste posten ook cola aangeboden. Vol cafeine en suiker, normaal gesproken een drankje dat je het beste kunt mijden maar tijdens zo’n Ultramarathon een perfect sportdrankje. Gebruik het met mate maar sla het niet over.

Chapman’s Peak

En dan opeens. Zie je dat eerste stukje Atlantische oceaan. Weer last van dat kippenvel. Wauw!

Chapman’s Peak Drive. Het absolute hoogtepunt van Two Oceans Marathon

Het onbetwiste hoogtepunt van Two Oceans Marathon! Deze kustweg is fabuleus. Dit is het deel dat prikkelt in je ogen, zo mooi! Een zon die net over de toppen van de kliffen scheert, een azuurblauwe zee. We hebben zelfs eens een walvis in de baai zien rondzwemmen. Van Noordhoek tot en met Houtbay aan één stuk genieten. De eerste kilometers stijgend. Ook hier verstandig om af en toe een stukje te wandelen. Al is het alleen maar om een adembenemende foto te maken.

Rond kilometer 34 bereik je het hoogste punt. Vandaar is het ongeveer 5 kilometer dalend richting Houtbay. Een verraderlijk dalend gedeelte. Gemakkelijk om hier té snel naar beneden te gaan. Doe je dat dan krijg je later spijt. Je bent gewaarschuwd! Doe het rustig aan en geniet.

Hout Bay

De absolute killer van de race komt eraan. Hout Bay zelf is een relatief vlak gedeelte. Een kustplaats met dikke rijen publiek. Heerlijk, hier tik je het marathonpunt aan. Je passeert al High Fivend Izamo Yethu, een informal settlement, met duizenden arme bewoners. Wonend in golfplaten huisjes. Pak wat lekkers van de verzorgingsposten mee en geef het aan de bewoners. Met name de kids staan erop te azen!

Highfivend langs Izamo Yethu, een grote informal settlement in Houtbay.

Constantia Nek

En daarna. Gaat de weg omhoog. Het gaat zeer doen. Tussen de 44 en 46 kilometer is het afzien. Er is maar één strategie: ‘run-walk’. Overleven tot de top van Constantia Nek. De zon begint inmiddels echt te branden. Je vraagt je af ‘waarom doe ik dit’? ‘Hierna nog 10 kilometer, pfff…’.

Het gebeurt niet altijd maar we herinneren ons die moment dat er op de top van Constantia Nek heerlijke waterijsjes werden uitgedeeld. Heb jij die mazzel? Neem een paar minuutjes de tijd, ontspan je benen en wandel een paar honderd meter nadat je de top hebt bereikt.

De top ligt rond kilometerpunt 46. Check, die heb je overwonnen!

Rhodes Drive

En als je dan inderdaad boven bent is het nog zo’n 10 kilometer meanderen richting ‘University of Cape Town’, het prachtige universiteitscomplex in de schaduw van de Tafelberg. Het goede nieuws: grotendeels licht dalend. Het slechte nieuws: voor veel lopers is het beste eraf, de benen doen zeer. Je slingert een aantal kilometers over de fraaie Rhodes Drive, een meanderende weg aan de voet van het Tafelberg-massief met volop groen die voor een schaduwrijk deel van de route zorgt.

Je passeert de botanische tuinen van Kirstenbosch – zeer de moeite waard om op een andere dag te bezoeken – als de teller al boven de 50 staat.

Finish, University of Cape Town

En dan. Komt de finish in zicht. Voor de meesten van ons niet meer dan een groot feest. You did it! Voor sommigen een strijd tegen de cut-off. Zeven uur na het gunshot gaat de finish onherroepelijk dicht. Eén seconde later betekent geen finish en geen medaille.

Noot. Two Oceans was altijd gun-to-mat (precies 7 uur na het startschot gaat de finish dicht), in 2022 – het eerste jaar na de twee Covid-afgelastingen – werd het mat-to-mat (je effectieve tijd). Op het moment van schrijven van dit artikel (5 februari 2023) geeft de website van Two Oceans nog steeds aan dat het mat-to-mat is. Check dit goed op de Expo waar je je startnummer gaat ophalen.

In onderstaande video zie je hoe dat er aan toe kan gaan. Tranentrekkend. Luister ook naar het publiek, voor velen het meest emotionele moment van de race. Net wel of net niet binnen de 7 uur de finish bereiken…

In vogelvlucht

In onderstaande video zie je de gehele Two Oceans zoals we hem in 2018 hebben beleefd. Het bovenstaande verhaal samengevat in een minuut. We wensen je op 15 april waanzinnig veel succes. Het wordt hoe dan ook een onvergetelijke ervaring!

Voorpret: Two Rivers Marathon

En wil je een aantal weken voor vertrek naar Kaapstad nog even een laatste lange duurloop doen? Check Two Rivers Marathon, het kleine broertje van Two Oceans Marathon. Met altijd veel Two Oceans veteranen aan de start. En altijd veel lopers die een paar weken later Two Oceans lopen.

De perfecte plek voor een mooi stukje voorpret!