Ultratrails rond Kaapstad

We associëren Zuid-Afrika vaak met de bekende Ultramarathons. Two Oceans Marathon en Comrades Marathon zijn ijzersterke evenementen. Grote bekendheid, enorme deelnemersaantallen. En terecht! Het zijn fantastische evenementen om aan deel te nemen.

Zelf dwalen we ook steeds liever over de talloze trails. Het gebied rond Kaapstad leent zich daar uitstekend voor. Trailrunning is daar een absolute hit!

Ultra Trail Cape Town

Dit weekend staat het bekendste trail event van Kaapstad op de agenda. UTCT oftewel Ultra Trail Cape Town. Dit jaar staat er – naast de afstanden van 23km tot 100km – voor het eerst ook een ‘100 miler’ op het programma. Een brute afstand over een bruut parcours. Een bruut parcours, maar oogstrelend mooi.

De beklimming bij Kloof Corner, een favoriet punt voor supporters (foto UTCT)

Vorig jaar deden we zelf mee. We liepen de 65km. We wisten dat het een taaie route was. Na de finish wisten we beter. Niet alleen maar ‘taai’, UTCT zit in de ‘allerzwaarste categorie’.

De finishboog van UTCT met de Tafelberg op de achtergrond (foto eigen archief)

De 65km-route ging vorig jaar over Signal Hill en Lions Head, via Plattekip Gorge de Tafelberg op en vervolgens met een hele grote boog richting Constantia Nek. Daarna via Alphen Trail over de flanken van het Tafelgebergte naar Kirstenbosch maar dan ‘bovenlangs’. Om uiteindelijk via University of Cape Town Devils Peak op te klimmen. De laatste fase van de race bestond uit de steile afdaling over de rotspaden richting Oranjezicht. Afgemat richting de finish. Maar met een forse – een hele forse – lach!

Wat. Een. Adembenemende. Dag.

Het pad dat naar Platteklip Gorge leidt, de steile beklimming van de Tafelberg (foto eigen archief)

Ruim 3500 hoogtemeters en ontelbare prachtige uitzichten. UTCT is er eentje voor op je bucketlist!
Check hun website en social channels maar eens.

Dit jaar zijn de afstanden en de routes net iets anders dan voorgaande jaren. De hoogtepunten blijven echter in de routes zitten.

PUFfeR

Een andere bloedmooie Ultra Trail is PUFfeR, de Peninsula Ultra Fun Run. We houden van dat element ‘Fun’! In tegenstelling tot de UTCT die hevig in de belangstelling staat beweegt deze Ultra zich wat meer onder de radar. Als je hun website zoekt, die is er niet 😉

Hij bestaat sinds 1995 en wordt als de oudste Trailrace van Zuid-Afrika beschouwd. Oorspronkelijk werd gestart bij de vuurtoren op Cape Point (Kaap de Goede Hoop) en gefinisht aan de Waterfront in Kaapstad. Daartusen over de Kaapse bergen. Een afstand van zo’n 80km.

De trails van de PUFfeR (foto Fanie Kloppers)

Afgelopen jaar werd gestart bij de ingang van Cape Point natuurreservaat. Wat een iets kortere afstand maakt, zo’n 65km. Ook over zoveel mogelijk trailpaden en met in totaal zo’n 2500 hoogtemeters. Een fraaie taaie!

Tuffer Puffer

Een aantal jaren na de eerste PUFfeR wilden een paar ‘die-hards’ er een ‘100 miler’ van maken. Naast de PUFfeR ontstond zo de Tuffer Puffer. Waarbij ‘tuffer’ een verbastering is van ‘tougher’. De avond voor de race startte een handjevol lopers op de Waterfront om naar de Lighthouse op Cape Point te lopen. En vervolgens weer terug. Tweemaal 80km maakt een 100 miler!

Puffer 2022 – Platteklip afdaling (foto Raydon Barrett)

Deze 100-miler staat op het moment niet meer op de agenda. Sommige trailrunners denken met smart terug aan die tijd. Het zou zomaar kunnen dat…

En hoewel er geen PUFfeR-website is, ze hebben sinds dit jaar wel een Insta-account. Check maar eens.

Kriebelt het?

Zou je ook wel eens zo’n Ultra Trail willen lopen? De volgende PUFfeR wordt op 9 september 2023 gelopen (inschrijving start op 1 december 2022), de volgende UTCT staat waarschijnlijk eind november 2023 weer op de agenda.

Laat het ons gerust weten! We organiseren een reis op maat en zorgen dat het ter plaatse perfect is geregeld!