29 december 2020

Comrades Marathon

Een magische race. Comrades Marathon is de oudste en grootste ultra-marathon ter wereld. De eerste editie werd gelopen in 1921 en kende 16 finishers. De laatste editie in 2019 kende ruim 16000 finishers.

Up and down

Het parcours van zo’n 90 kilometer ligt tussen Durban en Pietermaritzburg in Kwazulu Natal, Zuid-Afrika. Het ene jaar wordt een ‘down-run’ gelopen, het andere een ‘up-run’. De ‘down-run’ gaat van Pietermaritzburg, gelegen op zo’n 700 meter hoogte, naar Durban aan de Indische oceaan. Grotendeels dalen dus! Maar vergis je niet, er zitten toch ook nog veel stijgende delen tussen. Bij de finish begrijp je waarom het tussenliggende gebied ‘The Valley of the 1000 hills’ heet. De start is voor de City Hall in Pietermaritzburg, de finish ligt ruim 90 kilometer verder in het kolkende Moses Mabhida stadion in Durban. De ‘up-run’ start voor de City Hall in Durban en finisht in Pietermaritzburg (Scotsville Racecourse). Het zal je niet verrassen, de ‘up-run’ gaat grotendeels omhoog 😉

90 kilometer

Pittige route, heel pittig zelfs, maar een fantastische ervaring. Veel hoogtemeters, een zomerse temperatuur rond de 25 graden, een route van ruim 90 kilometer en honderduizenden toeschouwers langs het parcours. Met een uitstekende verzorging onderweg.

Een indruk? Check de laatste twee runs die we liepen, in beide richtingen: de Comrades Down-run 2018 en Comrades Up-run 2019.

Die ene bijzondere dag

De dag van Comrades Marathon is die éne bijzondere dag in het jaar! Een hele vroege start. Veel lopers gaan rond 3 uur ‘s ochtends al richting het startgebied. De gebruikelijke nerveuze chaos bij de start, zaak om tijdig in de startvakken te staan. Voorafgaand aan het startschot klinken er indrukwekkende liederen. Onder andere het luid meegezongen ‘Shosholoza‘ en ‘Chariots of fire’. Om half 6 is het zo ver; je begint samen met zo’n 25.000 andere lopers aan een bijna 90 kilometer durend avontuur.

Je krijgt maximaal 12 uur de tijd om de finish te bereiken. Maximaal 12 uur om toe te treden tot het heldendom! De medaille aan de finish is afhankelijk van je finishtijd. Finish je tussen 10 en 11 uur dan heb je een bronzen medaille verdiend, voor een finish tussen 11 en 12 uur wordt je beloond met een ‘Vic Clapham medaille’. Zie gehele overzicht.
Kom je ook maar één seconde later bij de finish dan de maximale tijd van 12 uur dan telt je finish niet en ontvang je geen medaille. Heel strict!

Het publiek is van start tot finish uitgelaten. Al net na de start, zo rond zonsopkomst, zul je de eerste geuren van de Braai (BBQ) ruiken. Overal is het feest. Eten, drinken, gezang en bovenal continue aanmoedigingen. Je bent een held als je Comrades loopt. En dat zul je horen ook!

 Enthousiaste supporters bij het naderen van Durban.

Historie

De race was een idee van Vic Clapham, een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog, die op deze manier de Zuid-Afrikaanse soldaten die waren omgekomen in de oorlog eer wilde bewijzen. Clapham had zelf tijdens de oorlog een 2700 kilometer lange tocht moeten maken door Duits-Oost-Afrika en vond daarom een race die lopers sterk zou testen op hun fysieke uithoudingsvermogen een gepast eerbetoon.

Voor de eerste race in 1921 meldden 48 hardlopers zich aan, maar slechts 34 kregen toestemming te mogen starten. Slechts 16 deelnemers haalden de finish. De winnaar van de eerste race was Bill Rowan, in een tijd van 8:59 (finishers tussen 7:30 en 9:00 worden beloond met de ‘Bill Rowan medaille’).

In 1922 won Arthur Newton Comrades voor de eerste keer. Newton schreef historie door de race in de twintiger jaren vijf keer te winnen. Een fenomeen! Bruce Fordyce won de race in de jaren tachtig negen keer en is een levende legende in Zuid-Afrika. Bruce is een vaste spreker tijdens de expo die de dagen voor een Comrades race wordt georganiseerd. Heldenverhalen met een knipoog.

Op de Comrades website vind je een uitgebreide tijdlijn van 1921 tot heden.