Nederlander Piet Wiersma verbijstert Zuid-Afrika tijdens Comrades 2023

‘Piet Wiersma from The Netherlands smashes Comrades record’. Hij deed het! Maar 3 seconden vóór Piet ging Tete Dijana al over de finish. Wat was het close, Tete werd eerste en Piet tweede. Zuid-Afrika was verbijsterd dat deze relatief onbekende Nederlander op een haar na de hoofdprijs pakte van Comrades Marathon 2023.

Tete zette de snelste tijd ooit neer, hij finishte in 5:13:58. Een fabuleuze tijd. Lange tijd onhaalbaar geacht.

Piet was slechts drie seconden langzamer

Piet debuteerde in de Comrades Marathon. Een race die je moet leren lopen. De 25-jarige Nederlander behoorde volgens de Zuid-Afrikanen niet tot de favorieten maar hij wist zelf beter ‘ik kom om Comrades te winnen!’. Piet bouwde zijn race professioneel op, hij bleef de koplopers in zicht houden en kwam gedurende de race steeds dichterbij.

Winnaar Tete Dijana en runner up Piet Wiersma (foto Comrades)

Hij liep zo nu en dan mede in de kopgroep, moest even laten vieren en zette een geweldige eindsprint in. En kwam na ruim 87 kilometer slechts 3 seconden te kort. Het deed denken aan de historische finish van 1967 waar Tommy Malone door een val slechts een fractie na de winnaar Manie Kuhn finishte. Eén van de meest gedenkwaardige Comrades finishes ooit!

Zo klein was het verschil tussen Tete Dijana en Piet Wiersma in 2023 (foto Comrades)

En zo klein was het verschil tussen Tommy Malone en Manie Kuhn in 1967 (foto Comrades archief)

Wanneer wint Piet wel?

‘Ik had eerder met de sprint moeten beginnen, dan had er misschien meer ingezeten. Fysiek en mentaal was Tete vandaag beter. Ik kom volgend jaar terug.’ Wij kijken er nu al naar uit. Is Piet ook zo sterk op een Up Run?

Wij hopen stiekem van wel!

Tot volgend jaar.