Een Afrikaanse marathon in Nederland

Vorige week werd in de Bommelerwaard de Two Rivers Marathon gelopen. Een sterk groeiend evenement. De marathon is ontstaan als een trainingsmarathon voor Nederlandse lopers die op Paaszaterdag de grote broer de Two Oceans Marathon gaan lopen.

De race is populair onder lopers met een link naar Zuid-Afrika. In het startveld stonden zo’n 75 lopers die later dit jaar de Two Oceans of Comrades Marathon gaan lopen. Of die eerder in Zuid-Afrika hebben gelopen en weer oude bekenden willen ontmoeten. Puur als training, puur voor de fun. En om alvast wat voorpret te delen!

Maar voor sommigen ook als Qualifier voor Two Oceans Marathon. Een laatste kans om je te kunnen kwalificeren voor deze race. Two Rivers Marathon is één van de officiële qualifiers.

Start, Shosholoza
Zo’n vierhonderd lopers aan de start. En de meesten glansrijk gefinisht. Voor lopers die al eerder in Zuid-Afrika een (ultra-) marathon hebben gelopen bezorgt het Shosholoza lichte ‘goosebumps’. Dit nummer klinkt net zoals bij Zuid-Afrikaanse loopevenementen door de luidsprekers in het startvak. Een start met gevoel.
Het startschot werd dit jaar gegeven door Brett Florens, een ultra-atleet uit Durban. Een geweldige eer om Brett als starter te hebben, met 23 Comrades en 9 Two Oceans finishes op zijn naam is hij een echte held. Hij liep zelf natuurlijk ook mee.

Twee rivieren
De Waal en de Maas zijn ruim 30 kilometer de begeleiders van de lopers. Volwaardige vervangers van de Atlantische en Indische Oceaan in de Two Oceans Marathon, althans voor dit moment.

Maar naast deze Afrika-gangers komen lopers uit geheel Nederland – en zelfs zo’n 10% uit het buitenland – naar Zaltbommel om mee te lopen in deze Two Rivers Marathon. De sfeer is relaxt en gezellig. Ondanks een temperatuur van rond het vriespunt ‘All shiny happy people’. Van start tot finish met een fantastische afterparty op het start-finishterrein met bier én braai!

Meer info op www.tworiversmarathon.nl