Comrades 2019, een rollercoaster!

Episch. Prachtig. Zwaar. Emotioneel. Afmattend. Magisch. Comrades Marathon, hij is het allemaal. Het is een rollercoaster van emoties. Gemene deler, hij is bruut maar het is een onvergetelijke uitdaging! En velen komen jaar op jaar terug.
Dit jaar was het jaar van de Up-Run, met de start in Durban op zeeniveau en de finish in Pietermaritzburg op zo’n 700 meter boven zeeniveau. De afstand was 87 kilometer met in totaal 1800 hoogtemeters.

Zie onderstaande video voor een indruk van de race. Met vaak de betoverende Afrikaanse laagstaande winterzon in beeld, bezwete lopers met lange schaduwen. In zo’n anderhalve minuut ben je van start tot finish. In praktijk mag je er maximaal 12 uur over doen. Exact 12 uur naar het startschot gaat de finish in Pietermaritzburg onverbiddelijk dicht. Eén seconde te laat betekent geen finish! Altijd weer een tranentrekkend moment.

Magische grens
Bij de dames werd een magische grens doorbroken. Voor het eerst werd de Up-Run in minder dan 6 uur afgelegd. De Zuid-Afrikaanse Gerda Steyn – nu al een legende – verbeterde het record met meer dan 10 minuten tot 5:58. In minder dan 6 uur verslond ze de 87 kilometer en ruim 1800 hoogtemeters. Mét een glimlach. Een heel diepe buiging voor deze prestatie!
Daarnaast is Gerda Steyn de eerste dame sinds 1989 die in 1 jaar zowel de Two Oceans Marathon als de Comrades Marathon won. Applaus!

Bij de heren won Zuid-Afrikaan Edward Mothibi in 5:31, hij was daarmee 25 seconden sneller dan Bongmusa Mthembu, de winnaar van vorig jaar.

Nederlanders
Er stonden 31 Nederlanders aan de start, 28 hiervan zijn gefinisht en 3 DNF’s. Een bijzondere vermelding voor Steven Schless die met een fenomenale tijd van 7:12 veruit de snelst was. Voor team Hardlopen in Zuid-Afrika liep André Boel de snelste tijd, hij zette een mooie 8:23 neer en pakte bovendien zijn back-to-back medaille.

Team Hardlopen in Zuid-Afrika
‘Hardlopen in Zuid-Afrika’ merkt dat de magie van de Comrades Marathon steeds meer de belangstelling van de Nederlandse (en Belgische) hardlopers trekt. Dit jaar waren we met een groep van 17 op pad waarvan 11 runners en 6 supporters. In de voorafgaande week is het parcours verkend, is kennis gemaakt met Zuid-Afrikaanse hardloopclubs en hebben we onder andere Barry Holland ontmoet. Barry is één van de twee lopers die Comrades 47 keer heeft gefinisht. Barry is een enorm inspirerend spreker en had talloze verhalen en ervaringen te delen.

Henri Bolk en Marco van Leeuwen van team Hardlopen in Zuid-Afrika op Botha’s Hill. Uiteindelijk finishen ze samen in exact dezelfde tijd: 10:24:15

In de uitslagen kun je de uitslagen van alle Nederlandsers selecteren. Ga naar de Comrades uitslagenpagina en kies voor search/advanced search/Nation: Netherlands.

Ook eens meemaken?
Dat kan! De voorboekingen staan open. Pas op! Hij is dus populair en zit snel vol.