Comrades. Not just an ordinary race

Eén ding is zeker. ‘Comrades is not just an ordinary race!’ We hebben hem weer volbracht. En hij zat opnieuw volop heroïek en emoties. Ongelooflijk zwaar. Maar vol magie. Wat is het toch met deze race? Waarom komen hardlopers jaar op jaar terug?

Het aantal Nederlandse deelnemers groeit de laatste jaren sterk. Team Hardlopen in Zuid-Afrika reisde dit jaar met een groep van 12 runners en 6 supporters af naar Zuid-Afrika. En missie geslaagd!

Vijfmaal Bill Rowan

Vijf van de lopers gingen naar huis met een Bill Rowan medaille (finish tussen 7,5 en 9 uur), vijf lopers behaalden een bronzen medaille (finish onder 11 uur) en twee lopers finishten met een Vic Clapham (binnen 12 uur). Bijzondere vermeldingen voor Gerben Solleveld en Martin Nieuwerf. Gerben zette een uitzonderlijk snelle tijd neer met 7:56. Martin voltooide zijn back-to-back, een opeenvolgende Up- en Down-Run. Dik applaus!

In totaal finishten er dit jaar een kleine 40 Nederlandse deelnemers. Een absoluut record!

Finish in Moses Mabhida stadium

Voor het eerst werd dit jaar gefinisht in het Moses Mabhida stadium in plaats van in het cricket stadium. Dit is het imposante stadion waar het Nederlands elftal in 2010 mooie vierde tijdens de WK. Ook vandaag kleurde het stadion weer fel-oranje.

Door de nieuwe finishlocatie mochten de lopers een extra kilometer genieten en stond de officiële teller bij de finish op 90,184 km. Een heroïsche afstand met ontelbare klimmetjes door de ‘Valley of the thousand hills’ en een temperatuur die dit jaar meeviel, iets meer dan twintig graden.

Na de finish

En na de finish? Een mix van emoties en stevige vermoeidheid. Maar vooral van trots. En sommigen. Zetten het vizier om naar 2019. Ze komen terug… Velen voor hun back-to-back run.