Comrades 2022 op 28 augustus

Het gonsde al een tijdje van de geruchten. Comrades 2022 gaat naar einde zomer. Eind augustus of september. Nu komt er een officiƫle bevestiging vanuit de Comrades organisatie, 28 augustus!

Het is puzzelen

Wat kan wel, wat kan niet? Terwijl we in Europa het virus langzamerhand redelijk onder controle hebben en de boel weer opengaat is het in Afrika ‘even net wat anders’. De vaccinatiegraad ligt een stuk lager. Op dit moment is zo’n 15% van de Zuid-Afrikaanse bevolking ‘fully vaccinated’. In schril contrast met de 85% die Nederland inmiddels heeft bereikt.

We hebben een datum! 28 augustus 2022

Cape Town Marathon als voorbeeld

Toch is er in Zuid-Afrika steeds weer meer mogelijk. Laten we ons concentreren op het hardlopen. Op 17 oktober vindt de Cape Town Marathon plaats. Het format zal waarschijnlijk als voorbeeld dienen voor andere races die gaan volgen. Waaronder Two Oceans en Comrades Marathon.

De regels tijdens Cape Town Marathon zijn als volgt: iedere deelnemer moet aantonen volledig gevaccineerd of recent getest te zijn. De Marathon biedt zelf een gratis test service aan. Daarnaast geldt het ‘gun to gun’ principe dat we zo goed kennen van de Afrikaanse races niet meer. Het wordt ‘mat to mat’. Simpelweg omdat er in groepen gaat worden gestart zodat de lopers over het parcours kunnen worden verspreid. In totaal mogen alweer 12.000 lopers aan het evenement deelnemen.

Het zal een mooie test voor 2022 worden. Dit is ook het format dat Comrades voor ogen heeft. Two Oceans zal het waarschijnlijk ook gaan toepassen. Op voorwaarde natuurlijk dat de ervaringen positief zijn. En – nog belangrijker – dat de Corona pandemie onder controle blijft. We zijn superbenieuwd!

Hulle kan nie wag nie

Voorzichtig goed nieuws dus! De datum voor Comrades 2022 is nu op 28 augustus gezet. En verder? Nog heel even afwachten tot er meer bekend wordt gemaakt.

De aankondiging van Comrades meldt: ‘Details of the entry process, qualifying criteria and other race information will be confirmed at the official media launch, the date of which will be announced in due course.’

Wel is Julia – onze partner van Beyond the Finish – met de eerste voorbereidingen bezig. De 2020 boekingen van accommodatie en logistiek zijn omgezet naar 2022. Onze hosts ter plekke zijn vreselijk enthousiast dat ze ons weer gaan ontvangen. ‘Hulle kan nie wag nie’.

En wij zijn weer in contact met onze runners, ‘hoe gaat het?’. ‘Schikt de datum van 28 augustus 2022?’. Net zoals wij kunnen de meesten niet wachten tot het zover is!

Niet lopen? Dan supporteren!

Waarom augustus in plaats van juni?

De laatste jaren wordt Comrades rond de tweede zondag in juni gelopen. Net rond het moment van de kortste dag op het zuidelijk halfrond. Lopers die Comrades eerder hebben gelopen weten dat er ruim in het donker wordt gestart, om 5:30 uur in de ochtend. De cut-off ligt op 12 uur, 17:30 uur. Lopers die net binnen deze cut-off finishen weten het ook, het schemert dan alweer.

Een gespreide start in juni betekent dat sommige lopers lang in het donker moeten lopen. De wegen zijn niet overal even goed dus niet ideaal. Verplaatsing van de race naar augustus levert twee uur extra daglicht op. Dit is de primaire reden van de verplaatsing.

Nog even geduld

Zodra er meer bekend is melden we ons weer!