Comrades 100 Hope Challenge

The Ultimate Human Race is 100 jaar oud. Op 24 mei 1921 werd de allereerste editie van Comrades Marathon gelopen. De start was in Pietermaritzburg, de finish 90 kilometer verderop aan de Indische oceaan in Durban.

Vierendertig waaghalzen stonden aan de start. Eigenlijk geen idee waar ze aan begonnen. Zestien zijn er uiteindelijk gefinisht met Bill Rowan als eerste en historische winnaar. In iets minder dan 9 uur. Nog steeds wordt Bill geeerd. ‘Sub-9 finishers’ krijgen aan de finish de ‘Bill Rowan medal’ overhandigd. Voor een prestatie van formaat!

Comrades Centenary Hope Challenge

Ongelooflijk jammer dat we dit eeuwfeest niet gewoon met een down-run in Zuid-Afrika kunnen vieren. Voor het tweede jaar op rij is een Virtual Comrades Run het beste wat we kunnen doen om het Comrades gevoel erin te houden. De ‘Hope Challenge’. Mooi! Laten we hopen dat het de allerlaatste virtuele Comrades is đŸ˜‰

Ook jij kunt meedoen! Inschrijven kun je op de speciale Comrades Centenary site. Je kunt kiezen uit vijf verschillende afstanden: 5km, 10km, 21km, 45km of 90km.

Beklimming van Fields Hill, een eindeloos stuk klimmen. Met de zonsopkomst in de rug. Hier een beeld uit de Up-Run van 2019.

Van Halfway naar de kust

Ook Hardlopen in Zuid-Afrika is – uiteraard – van de partij. We kiezen dit jaar voor een start bij Halfway en lopen vanaf daar 45 kilometer naar de virtuele finish aan de Indische oceaan in Durban.

Maar dan in Nederland. We starten op 13 juni in het dorpje Halfweg (vlakbij Amsterdam) en lopen een route van 45 kilometer naar onze eigen kust. Met een finish in Zandvoort.

Halverwege de 90km ligt deze landmark. Een vaste stop tijdens onze jaarlijkse vrijdagse parcoursverkenning. Met Marco, in het onmiskenbare oranje van Hardlopen in Zuid-Afrika.

Marco en André, begeleiders van onze Comrades-reizen, zijn ook van de partij. Samen met een aantal andere Comrades-veteranen. Vind je het gaaf aan te haken? Geen probleem! Stuur even een berichtje naar info@hardlopeninzuidafrika.nl en we delen de details.

Vlakbij de Halfway landmark staat de indrukwekkende Wall of honour. Comrades finishers kunnen hier definitief onderdeel van de Comrades historie worden. Je vindt er veel bekende namen, onder andere die van André Boel.

Finish aan de kust

Comrades wordt afwisselend als Down-Run of als Up-Run gelopen. Down van Pietermaritzburg naar Durban. Up andersom. Welke kant je ook op gaat, je wordt getracteerd op een serieuze portie hoogtemeters. Het zal je niet verbazen, de Up-Run wint het ruimschoots in de categorie hoogtemeters!

Dit jaar zou het een Down-Run worden met de finish in het Moses Mabhida stadion vlakbij de Indische oceaan. Oranje kwam hier tijdens het WK van 2010 twee keer succesvol in actie en won hier definitief de harten van de Zuid-Afrikanen.

Tijdens de virtuele Comrades Centenary Hope Challenge vervangen we de Indische oceaan bij Durban dus door Zandvoort aan Zee. What’s the difference?

Een groepje gespannen lopers, een paar dagen voor de run poserend voor het Moses Mabhida stadion, de imposante finisharea van de Comrades Down-Run.

En dan hopen we

Juist. Dan hopen we dat we in 2022 weer ‘gewoon’ die 90 kilometer kunnen aanvallen in Zuid-Afrika. Covid is onvoorspelbaar gebleken en ondanks het feit dat het in Nederland een stuk sneller verloopt met de vaccinaties dan in Afrika hopen we dat de boel in 2022 weer dusdanig genormaliseerd is dat we onze favoriete kleine medaille daar weer aan de finish kunnen ophalen.

De Comrades medaille. Groots in zijn uitstraling, klein van formaat. Hier met de skyline van Durban op de achtergrond. De medailles van de Virtual Runs zijn van een heel ander formaat!

Wat zijn jouw plannen?

Heb jij op 13 juni ook plannen het Comrades eeuwfeest mee te vieren? Hoe vul jij de dag in?
En mocht je met de Hardlopen in Zuid-Afrika crew willen meerennen, laat het ons gewoon even weten. We doen een rustige 45km op praattempo. Just for fun!