Of Two Oceans Marathon doorgaat?

Nee, dat lijkt ons niet meer realistisch. Sorry voor deze introductie.

Corona raast op dit moment op een stormachtige wijze over de wereld. Wat gisteren nog onvoorstelbaar leek is vandaag al actualiteit. De Two Oceans organisatie rept nog niet over afgelasting, de realiteit zegt ons dat deze er snel aankomt.

Waarom?

Afgelasting sportevenementen

Van 15 tot en met 22 maart staat de Cape Epic op de kalender. Een mountainbike race met professionals vanuit de hele wereld. Door sommigen de ‘Tour de France van het mountainbiken’ genoemd. Bijzonder omdat er in teams van twee wordt gereden. Met 650 teams, 1300 deelnemers.

Out of concern for the health and safety of our riders and other stakeholders, following recent advice received from the Western Cape Government, we have no choice but to cancel the 2020 Absa Cape Epic due to the COVID-19 (Coronavirus) pandemic’ staat op de Cape Epic website te lezen.

Deze race werd gisteren afgelast. De eerste etappe zou starten op het terrein van de University of Cape Town. Je weet, dit is het finishterrein van Two Oceans Marathon.

Van de Ironman Port Elizabeth is bekend gemaakt dat deze wordt verplaatst van 29 maart naar 15 november.

Status Coronavirus

Gisteren bleek dat het aantal gevallen in Zuid-Afrika is gegroeid van 7 (ons bericht van afgelopen dinsdag) naar 24. Ook in Western Cape Province (waar Kaapstad deel van uitmaakt) zijn de eerste besmettingen vastgesteld. Alle besmettingen lijken te kunnen worden herleid naar Zuid-Afrikanen die terugkomen uit Europa.

Gezien de ontwikkeling in de rest van de wereld zal ook Zuid-Afrika drastische maatregelen moeten nemen om het virus in te dammen, zie de afgelasting van Cape Epic hierboven.

De ontwikkelingen met het afsluiten van vliegverbindingen tussen landen buitelden gisteren over elkaar heen. Nog geen nieuws hierover vanuit Zuid-Afrika, maar niet uit te sluiten dat ook hier op wordt geacteerd. Zeker nu Europa als actueel epicentrum van Corona wordt gezien.

High fives bij informal settlement Imizamo Yethu in Hout Bay aan het Two Oceans parcours. Stel je voor. Een Two Oceans zonder high fives.

Team Hardlopen in Zuid-Afrika

De lopers zijn gisteren geïnformeerd dat we actief gaan onderzoeken wat uitstel naar volgend jaar betekent en dat Two Oceans 2020 niet realistisch lijkt. We houden de groep op de hoogte van ontwikkelingen, een officiële afgelasting van Two Oceans Marathon zal nodig zijn voor formele stappen maar we sorteren erop voor.

En Comrades Marathon dan?

Tja. De glazen bol geeft geen uitsluitsel. De voortekenen zijn super onzeker. Een enorm groot deelnemersveld, veel internationale lopers en het virus dat pas kort voet aan wal heeft gezet in Zuid-Afrika.

Zullen we het erop houden op dat Comrades Marathon ergens tussen een ‘zijden draadje’ en ‘hopelijk wel’ hangt? De komende periode zal het leren. Op dit moment moeten we ook hier de realiteit onder ogen zien. We weten niet hoe snel de Corona storm overwaait. We blijven het kort voor je volgen!

Het deelnemersveld van Comrades is enorm. Dit jaar is er een recordaantal van 27.500 inschrijvingen

Nuchter

Laten we er ook nuchter onder blijven. Hoe ongelooflijk gaaf die races in Zuid-Afrika ook zijn, afgelastingen blijven luxe-problemen voor lopers die het zich kunnen veroorloven voor een Ultra af te reizen naar Zuid-Afrika. En er doen zich op dit moment in de wereld echt grotere problemen voor dan afgelasting van een hardloopevenement.

Maar eerlijkheid gebied ook te zeggen dat ook wij een enorme teleurstelling ervaren. En misschien ook wel gewoon ietwat verward zijn. Wat er deze weken gebeurt levert een enorme ontwrichting in de wereld op. En dagelijks weer nieuwe referentiepunten. Het is nieuw. We moeten oppassen dat we gezond blijven. En ons ook dagelijks weer aanpassen.

Weet je nog wat de status vorige week was? Compleet anders.
Uiterlijk volgend week hoor je weer van ons. Vast ook weer compleet anders.

Hou sowieso ons ‘Coronablog‘ in de gaten voor actuele ontwikkelingen.

Keep on running.

Bij voorkeur in je eentje! En blijf fit. Er komen altijd weer nieuwe uitdagingen.