De ‘big five’ spotten tijdens Comrades Marathon

De ‘big five’ spotten in een hardloopwedstrijd van zo’n 90 kilometer. Dat kan! Comrades Marathon kent de ‘five big hills’. Als je de finish bereikt heb je uitgebreid kennisgemaakt met allevijf!

Hieronder in de volgorde zoals je ze volgende maand tijdens de down-run tegenkomt.

Polly Shortts
De start ligt in het centrum van Pietermaritzburg voor het fraaie stadhuis met rode bakstenen. Op een hoogte van ongeveer 650 meter. Na een aanvankelijke rustige afdaling volgt een gematigd zware klim naar de top van de beruchte Polly Shortts, zo’n 7 km vanaf na de start. Nog geen probleem want de benen zijn nog fris. Belangrijkste zorg is om ze fris te houden, ga niet te snel naarboven! Een korte maar vrij steile klim naar Little Pollys volgt en dan de gemakkelijke afdaling naar Mpusheni. Vaak over het hoofd gezien, maar toch een energieslurper is de 7 km lange klim die volgt op het hoogste punt van Umlaas Road. Dit is op kilometerpunt 18.

Inchanga
Van het hoogste punt naar de voet van Inchanga is de route heuvelachtig en loopt vrij comfortabel. Bij Mayets Superette begint de klim van 2 km naar de top van Inchanga. Hoewel vrij lang, is de stijging niet erg hevig en hij wordt meestal relatief gemakkelijk genomen door de meeste lopers. Let op de redelijk steile afdaling naar Drummond, ga niet te snel naar beneden en ben zuinig op je benen. Halverwege volgt een pittige klim naar de top van Bothas Hill.

Bothas Hill
Wat op Inchanga begon, krijgt een vervolg na Bothas. 2,5 Km afdaling die de beenspieren zwaar kan belasten. De ernst van deze afdaling kan niet genoeg worden benadrukt. De gevolgen van deze heuvel worden meestal pas later op de dag gevoeld. En dan niet zo gewaardeerd. Na deze steile afdaling kan de korte scherpe klim naar Hillcrest lastig zijn.

Fields Hill
Vanaf Hillcrest wordt Fields Hill bereikt na zo’n 10 km comfortabel door een licht glooiend landschap. De benen kunnen hier eningszins herstellen. Dit wordt echter snel weer teniet gedaan door een ‘vrije val’ van ongeveer 3 km. Deze doet zeer en moet voorzichtig worden genomen! Massageposten zijn vanaf dat moment erg in trek. Na het bereiken van einde van deze ‘eeuwige’ afdaling voelen de Pinetown-flats als een welkome afwisseling. Alhoewel deze 3,5 km lange strook door veel lopers wordt gewandeld. Simpelweg om te herstellen van de snijdende afdaling.

Cowies Hill
In vergelijking met de andere heuvels lijkt Cowies niet zo heel spannend. Maar in combinatie met de venijnige Fields-afdaling en het vlakke deel van Pinetown is de klim van 1 km op Cowies behoorlijk pittig. De 1,5 km afdaling aan de andere kant legt de laatste hand aan de oververmoeide benen. Vanaf hier tot de finish is het overleven! Nog zo’n 15 kilometer met talloze kleine downhill-heuvels die allemaal bijdragen aan het authentieke Comrades-gevoel. Het goede nieuws, elke stap brengt de loper dichterbij de finish, dichterbij het heldendom!