Chapman’s Peak. Zo had het moeten zijn…

De woensdag vóór Two Oceans, zo had het moeten zijn…

Chapman’s Peak

Normaal starten we de woensdag voor het Paasweekend anders. Dan verkennen we Chappies, ‘s ochtends vroeg. Bij het krieken van dag doen we een ontspannen run naar de top. Zijn we al wat nerveus voor wat komen gaat. Superblij dat we na een lange vlucht de benen kunnen strekken. En kijken alvast vooruit naar de race die komen gaat.

Bovenop Chapman’s Peak (Two Oceans groep 2019)

Uitzicht prikkelt in je ogen

Het hoogtepunt, of in ieder geval één van de hoogtepunten, van Two Oceans Marathon. De passage van Chapman’s Peak. Het uitzicht is zo overweldigend, het prikkelt gewoonweg in je ogen.

Tijdens de 56 kilometerlange race zit je hier op ongeveer 32 kilometer. De eerste stevige beklimming achter de rug, een lange afdaling naar Hout Bay voor de boeg.

Supermooi om hier op de woensdag voor Two Oceans Marathon alvast een verkenning te doen. Gevolgd door een ontbijtje met uitzicht over de baai én Chapman’s Peak.

Verkenningsrun Chapman’s Peak (Two Oceans groep 2019)

Zo had het moeten zijn…

Corona zorgt dat we thuis zitten en dat er alleen maar over kunnen dromen. Of – voor de gelukkigen die al eens met ons zijn meegeweest – terugdenken aan dat mooie moment. Géén Two Oceans dit jaar. We doen het even met onze herinneringen!

Ontbijt vlakbij Chapman’s Peak (Two Oceans groep 2017)

Zuid-Afrika nu

De huidige situatie. Zuid-Afrika zit tot en met volgende week vrijdag in een volledige Lockdown van 21 dagen om Corona te bestrijden. Iedereen moet thuis blijven. Alleen voor vitale zaken zoals bezoek aan supermarkt of dokter mag de bevolking hun huis verlaten. Veel bedrijven en winkels zijn gesloten.

Lastig voor de Zuid-Afrikanen met een huis en een tuin. Zo goed als onmogelijk voor families die in de Townships opeengepakt in ‘shacks’ – een klein hutje – wonen. Voor veel mensen betekent niet werken, geen geld, geen eten. Het is heftig.

De officiele besmettingsgraad is in Zuid-Afrika het hoogste van alle Afrikaanse landen.

Een lockdown is voor bewoners van ‘shacks’ in de Townships bijna een onmogelijke opgave (foto genomen in Soweto, in de week voor Soweto Marathon 2018)