Comrades 2017 een volksfeest!

Zondag 4 juni, Kwazulu-Natal in Zuid-Afrika. Een waar volksfeest! En wij waren er deel van. Buitengewoon mooi, maar ook buitengewoon zwaar. Zevenentachtig kilometer tussen Durban en Pietermaritzburg. Grotendeels stijgend. 2017 is een oneven jaar, dus een Up-Run. Met een start op zeeniveau en het hoogste punt boven 800 meter. En om de heroïek compleet te maken steeg de temperatuur tot zo’n 28 graden!

Er stonden honderdduizenden toeschouwers langs het parcours en miljoenen Zuid-Afrikanen zaten voor de buis. Niemand wilde ook maar een moment missen. Zingende toeschouwers, braaigeuren en een glooiend, stijgend en fraai parcours waren het toneel van duizenden lopers.

Nederlanders
In totaal zijn zo’n 14.000 deelnemers binnen de toegestane 12 uur gefinisht waaronder een recordaantal van 33 Nederlanders (25 mannen en 8 dames). De snelste Nederlander Ron van de Hee, deelnemer namens team Hardlopen in Zuid-Afrika, deed er 8:47 over en ging met een ‘Bill Rowan’ naar huis, de medaille voor de sub-9 finishers. Een hele mooie prestatie, dit was zijn allereerste ultra!
De snelste Nederlandse dame was Anne Groenewege in 9:14, een welgemeend applaus én een bronzen medaille verdiend!

Comrades uitslagen
De Zuid-Afrikaan Bongmusa Mthembu won bij de heren in 5:35, de Amerikaanse Camille Herron finishte als eerste dame in 6:27. Bekijk de overige uitslagen.

Video-impressie
Voor een impressie van de race bekijk ‘Comrades Marathon 2017. Pure Magie.

2018-editie
Volgend jaar zijn we er weer bij. Nieuwsgierig? Bekijk de mogelijkheden. Ook jij kunt het meemaken!