Comrades Marathon, the Ultimate Human Race

Comrades Marathon, the Ultimate Human Race. Op 29 mei 2016 is hij gelopen en Hardlopen in Zuid-Afrika was erbij! Comrades is hét hardloopevenement van het jaar in Zuid-Afrika, een waar volksfeest. Rond de 18.000 deelnemers, honderduizenden mensen langs het parcours en de gehele 12 uur van het evenement wordt rechtstreeks op de nationale TV uitgezonden.

‘Down run’ en ‘up run’
De Comrades Marathon is een ultramarathon, hij overstijgt de afstand van de reguliere marathon ruimschoots. In de even jaren wordt de ‘down run’ gelopen, van Pietermaritzburg naar Durban over 89 kilometer. De andere jaren wordt de ‘up run’ van Durban naar Pietermaritzburg gelopen, over 87 kilometer.
De afstanden wijken net iets af omdat altijd voor de City Hall in de ene plaats wordt gestart en er altijd in het cricketstadium van de andere plaats wordt gefinisht.

Expo

Schermafbeelding 2016-06-02 om 19.31.55Op de expo hebben we op vrijdag 27 mei een aantal echte Comrades experts gesproken om de laatste tips op te halen. Lindsey Parry geeft aan dat de Comrades zo gaaf is omdat deze race bewijst dat ‘ordinary people can do extraordinary things’. Maar het is belangrijk om gereserveerd te lopen, ‘don’t start too hard!’. Levende legende Bruce Fordyce geeft aan dat de afstand enorm is maar dat je na de finish ‘verkocht’ bent, je wilt hem volgend jaar wéér lopen. ‘To earn your back-to-back medal’. Bekijk de video om ook te horen wat sportjournalist Brad Brown en ultramarathoner Axel Rittershaus over de race zeggen.

Schermafbeelding 2016-06-02 om 19.30.34Raceday
Hoe ziet zo’n race over 89 kilometer er dan uit? Marco heeft beelden gemaakt vanuit de 2016 race, van start tot en met de ’12 hour cut-off’. Dit geeft een prachtig inkijkje in de race. De sfeer in het startvak, de lopers onderweg, de route, de verzorging, het publiek en met name ook de ambiance, emotie en spanning in Kingsmead Cricket Ground in Durban. Nieuwsgierig? Check de video!

Wil je dit ook ervaren?
Dat kan! Bekijk de volgende reis en ga met ons mee! Mocht je meer willen weten, laat het ons weten!