Comrades definitief naar 2021

De kogel is door de kerk! Comrades wordt definitief niet in 2020 gelopen. De volgende editie wordt 2021. Goed dat er duidelijkheid is. Eigenlijk leek iedereen het al te weten behalve de Comrades organisatie zelf.

Bijzondere editie

Het wordt ook direct een bijzondere editie. Volgend jaar is het exact 100 jaar geleden dat de eerste Comrades werd gelopen. Er was vorig jaar al enige reuring. Precies 100 jaar na dato zou het gaaf zijn om – net als de eerste keer – een down-run te lopen. Dat zou inhouden dat zowel in 2020 als 2021 een down-editie wordt gelopen. Een discussie met zowel voor- als tegenstanders.┬áDat probleem lost zich nu op. Zo heeft elk nadeel zijn voordeel!

Praktische gevolgen deelnemers

Wat zijn de praktische gevolgen voor de lopers die zich voor 2020 hadden ingeschreven?

  • De inschrijving voor buitenlandse deelnemers blijft geldig voor 2021. Wat bijzonder prettig is omdat de inschrijfkosten de afgelopen jaren duizelingwekkend zijn toegenomen.
  • Lopers die in 2020 hun back-to-back hoopten te voltooien kunnen dat in 2021 doen. Deze down-run telt als back-to-back ondanks het feit dat de jaren niet opeenvolgend zijn. De 2019 up-run en de 2021 down-run tellen dus als back-to-back. Als je volgend jaar tenminste finisht!

Meer informatie vind je in het nieuwsbericht op de site van Comrades. Comrades-lopers in team ‘Hardlopen in Zuid-Afrika’ worden via whatsapp/mail op de hoogte gehouden.

Deze aanmoedigingen moeten we in 2020 missen, 2021 kan alleen maar een groter feest worden!

Corona in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent al bijna 50 dagen een Lockdown. De maatregelen zijn inmiddels wat minder streng geworden. Maar ook onduidelijker. Er is gemor onder de bevolking, duidelijk leiderschap wordt gemist.

Op dit moment is ‘level 4’ aan maatregelen van kracht. Vliegvelden blijven gesloten, mensen krijgen wat meer bewegingsvrijheid (buiten sporten kan weer een paar uur per dag), wat meer winkels open. De alcohol-ban blijft van kracht. Een groot deel van de bevolking heeft geen inkomen en heeft de grootste moeite een dagelijkse maaltijd te bemachtigen. Uiterst vervelend. Het is soms gewoonweg chaotisch door een duidelijk ontbrekende lijn. Op dit moment volop discussie over de stap naar ‘level 3’.

Actuele cijfers. Er zijn ruim 200 mensen aan COVID-19 gestorven en zo’n 12.000 bevestigde besmettingen.