Officiële Comrades launch 2022

Op 17 februari was de officiële Comrades launch 2022. Een presentatie vanuit de Comrades organisatie in aanloop naar de 2022-editie van Comrades. Het wordt weer een stukje concreter!

Comrades gaat naar augustus

Dat wisten we al. Comrades Marathon wordt verplaatst naar eind augustus. De dagen zijn dan langer – meer daglicht – en dat maakt gespreide starts mogelijk. We gaan van de gebruikelijke ‘gun-to-gun race’ naar een ‘mat-to-mat race’. De netto-tijd wordt leidend in plaats van de bruto-tijd.

De organisatie laat weten dat de verplaatsing van juni naar augustus niet eenmalig zal zijn maar dat augustus voor de komende jaren ook de agenda in gaat als de maand waarin Comrades gaat worden gelopen.

En het wordt een Down-run

Geen verrassing, het wordt een Down-run. Ook wordt bevestigd dat de route identiek zal zijn als de laatste Down-run met een lengte van 90,3 kilometer en een finish in het imposante Moses Mabhida stadion in Durban. De start traditioneel voor het stadhuis in Pietermaritzburg. Het startschot klinkt zoals we gewend zijn om 5:30 in de ochtend.

De startlijn van Comrades. De laatste 90 kilometer van je Comrades-avontuur starten hier!

Inschrijving

De inschrijving staat open van 23 tot en met 31 maart 2022 (of zodra het maximum aantal lopers van 15.000 wordt behaald). Deze inschrijfperiode geldt alleen voor lopers die zich ook voor de gecancelde editie van 2020 hadden ingeschreven. Hierbij geldt dat de internationale lopers geen verdere inschrijfkosten hoeven te betalen. Wel moeten zij zich opnieuw aanmelden.

Wordt het maximale aantal van 15.000 lopers niet behaald tussen 23 en 31 maart dan volgt een tweede inschrijfperiode van 20 april tot maximaal 16 mei. Nu kunnen ook lopers zich inschrijven die in 2020 geen startnummer hadden. Totdat de 15.000 lopers worden ‘aangetikt’ of tot 16 mei.

De maand juni staat open voor ‘substitutions’, lopers die alsnog niet kunnen deelnemen kunnen hun inschrijfgeld (grotendeels) terugkrijgen. Voor andere lopers de allerlaatste kans om nog een startnummer te bemachtigen!

Expliciet wordt overigens vermeld dat alle lopers volledig moeten zijn gevaccineerd en uiterlijk op 12 juli een bewijs moeten uploaden. Anders mag je op 28 niet meedoen.

Ongeveer halverwege het parcours tijdens een Down-run, tussen Arthur’s seat en de Wall of honour. Een stukje magie.

Kwalificatie

Ja. Ook dat moet. Om mee te mogen doen moet je in ieder geval een marathon hebben gelopen binnen 4u50. Wil je bovendien niet in het laatste startvak starten dan geldt ‘hoe sneller je kwalificatiemarathon, hoe dichter je bij de startlijn staat’. De kwalificatieperiode loopt van 1 september 2021 tot 12 juli 2022. Een tip? Two Rivers Marathon op 24 april 2022.

Voor een indicatie voor tijden versus startvakken bekijk deze pagina op de website van Coach Parry. Een marathonfinish binnen 3u40 levert je bijvoorbeeld een plaats in startvak C op. Dat is een hele prettige! Loop je een qualifier in 4u49 dan start je in startvak H.

Bonus aan de finish?

Deelname aan Comrades kan best lucratief zijn. Als je het parcoursrecord vebetert ligt er bij de finish ZAR 260.000,- voor je klaar, zo’n EUR 15.000,-. Hou rekening met een tijd sneller dan 5u18 voor heren en 5u54 voor dames. Prachtige challenge, toch!

Team Hardlopen in Zuid-Afrika aan de finish van de laatste Down-run in 2018

Meer info

De website van Comrades Marathon is de primaire bron. Hou er rekening mee dat het vinden van de juiste info soms een hele tour is. Bedenk dat dit de charme van de race is. We kunnen je verzekeren dat ter plekke als perfect zal verlopen! En anders kan er altijd een draai aan worden gegeven. Hoe dan ook een onvergetelijke ervaring!

Wij kunnen niet wachten om weer af te reizen.