Dag 2020, hallo 2021!

Wat een jaar! We waren er klaar voor. Veel kilometers in de benen. Het trainingschema voelde als een goede maar strenge vriend. De punt op de horizon snelde dichterbij. Totdat…

Afgelast

Op 15 maart ging in Nederland de eerste Corona lockdownperiode in. In Zuid-Afrika was het geen haar beter. Two Oceans Marathon werd definitief afgelast. Wat een klap was dat!

Natuurlijk begrepen we het. Er zijn belangrijkere zaken dan een hardloopevenement. Maar toch. Tandenknarsend namen we afscheid van ons trainingsschema. Plots was die punt op de horizon verdwenen. We gingen er allemaal anders mee om.

Comrades Marathon. Van hetzelfde laken een pak. In eerste instantie was er sprake van uitstel. Het werd afstel. Net zoals alle hardloopevenementen in 2020. Paf! Weg doel.

Comrades kwam met een alternatief. ‘Race the Comrades Legends‘, een virtuele race op 14 juni. Met tienduizenden deelnemers wereldwijd. Een groot succes! Maar niet die magische race tussen Pietermaritzburg en Durban.

Betere tijden. De Two Oceans groep van 2019 vlakbij de iconische afdaling van Chapmans Peak naar Hout Bay.

En nu dan?

Na een strenge lockdown was het aantal besmettingen in Zuid-Afrika van september tot november redelijk laag. Er werden weer kleinschalige hardloopevenementen georganiseerd voor maximaal een paar honderd deelnemers. Rekening houdend met de locale Covid-19 maatregelen. Alle grotere evenementen werden tot nader order afgelast.

Nu, eind december, piekt het aantal besmettingen weer. Pieken vergelijkbaar met eerder in juli. Een zelfde patroon als in Europa. Toeristen komen nog steeds niet naar Zuid-Afrika. De vooruitzichten? Onzeker. Erg onzeker.

Two Oceans en Comrades 2021

In eerdere jaren was de inschrijving voor Two Oceans en Comrades rond de jaarwisseling al ruimschoots afgerond. Veel lopers zouden op weg zijn naar een kwalificatiemarathon of zouden hem al in het najaar hebben afgetikt. Het avontuur naar het startschot was al gestart.

Het is nu anders. Two Oceans heeft al formeel gecommuniceerd dat er in ieder geval geen evenement in 2021 komt zoals we gewend zijn. Toestemming voor internationale deelname is uiterst onwaarschijnlijk. Het hoogst haalbare lijkt een kleinschalige versie. Maar hoe of wat? Dat weten ze nog niet. Niet reëel dat wij vanuit Nederland in 2021 naar Kaapstad gaan afreizen voor Two Oceans Marathon.

Lange schaduwen in de vroege ochtend van Comrades Marathon 2018 bij het eerste aanmoedigingspunt van de ‘Hardlopen in Zuid-Afrika crew’.

De organisatie van Comrades Marathon heeft formeel nog niet anders gecommuniceerd dan dat de inschrijving voor de 2021-editie voorlopig niet wordt opengesteld. Een groot internationaal evenement wordt ook hier niet verwacht. Zuur. In 2021 is het exact 100 jaar geleden dat de allereerste Comrades werd gelopen. Het zou een groot feest moeten worden voor deze historische race.

Deelnemers Hardlopen in Zuid-Afrika

Voor de lopers die in 2020 met ons zouden afreizen naar Kaapstad voor Two Oceans of naar Durban voor Comrades betekent het dat we de reizen doorschuiven naar 2022. Met de kennis die we nu hebben. En in de hoop dat de wereld de pandemie in de loop van 2021 onder controle krijgt.

Zodra er een update te melden valt zullen we de lopers informeren.

En de crew dan?

Tja, ook voor de ‘Hardlopen in Zuid-Afrika crew’ – Ed, Marco, André en Julia – was het een bijzonder jaar! Een dikke streep door de hardloopreizen. Veel geregel, bijsturen en informeren van begripvolle maar teleurgestelde lopers. En met name voor Julia (van Beyond the Finish) in Kaapstad veel afspraken met de locale partners verzetten en aanpassen. In Zuid-Afrika geen regelingen voor getroffen ondernemers en veel onzekerheid.

Veel uitdagingen maar zonder de kers op de taart: gelukkige deelnemers.

Race The Comrades Legends, op 14 juni 2020 gingen Ed, André en Marco in alle vroegte van start vanuit Zaltbommel. Samen met ultra-grootheid René.

Sportief hebben we onze eigen hoogtepunten moeten kiezen. Ed en Marco liepen op 11 april hun eigen Two Oceans afstand in Nederland. Ieder een 56 kilometerroute solo door midden Nederland. Gewoon omdat ze er toch voor hadden getraind.

Op 14 juni organiseerde Comrades Marathon haar virtuele ‘Race the Comrades Legends’. Ed, André en Marco waren van de partij. Ed en Marco liepen de full package: 90 kilometer. André liep 45 kilometer. Supermooi om op deze wijze toch wat van de Comrades-magie mee te pikken.

Zuid-Afrika heeft een vrij lange en stevige lockdown gekend. Hardlopen was niet altijd even gemakkelijk. Daar waar het mogelijk is trekt Julia er met haar gezin op uit om wat hardloopkilometers te pakken.

Julia, recent, tijdens een duurloop in Kaapstad, samen met haar man Andrew en dochter Ella

“Since our daughter Ella who is almost 2 years old already loves to join on a run, I have taken her on a few 5km runs in our home area of Wynberg and she loves it every time.
It’s a serious workout for me as I have to push her in our running pram and well, my fitness has decreased a fair bit since the Corona lockdown started. So this is a great way to enjoy the outdoors and get a bit of runing fitness back together with my little running buddy. She loves to see the horses and ponies at the Alphen Trail but also loves to check out other kids and dogs on the route.”

Blijf fit!

Wij – Ed, Marco, Julia en André – wensen jullie veel gezondheid toe! Eén ding weten we zeker, zodra het weer mogelijk is gaan we elkaar weer zien. En gaan we die fantastische races in Zuid-Afrika weer lopen. Blijf fit en houd de moed erin! En neem gerust even contact met ons op als je even wilt kletsen.

Een baie gelukkige Nuwe jaar!