Gerben leeft toe naar de 90,184 km van Comrades

Gerben Solleveld loopt dit jaar Comrades Marathon. Net als iedere andere deelnemer staat zondag 10 juni ‘roodomcirkeld’ in zijn agenda. De dag dat hij ruim 90 kilometer mag gaan rennen. Hij leeft er op geheel eigen wijze naartoe. Iedere dag schrijft hij zijn gedachten en belevenissen op. Met een knipoog naar de afstand die hij gaat rennen.

‘De 90,184 woorden van zondag 27 mei

Het gaat leven
Een kwast en een pot met witte verf. Zorgvuldig schilderen de vrijwilligers elke duizend meter een streep met daaronder een getal: 90, 89, 88 … 48, 47, 46 en dan DHW, de Down Halfway mark op exact 45,09 kilometer van de finish. 45,09 kilometer nog te gaan. Op duizenden kilometers afstand volg ik de eindelijk bijna tastbaar wordende voorbereidingen. Bordjes langs het parcours, kilometermarkeringen op de weg. Ineens is er het gevoel dat het echt gaat aanstaande is. Vandaag over exact twee weken is Comrades Marathon Day. Het gaat leven.

Terug naar Zuid-Afrika
Met wat moeite wist ik er vandaag nog 22 kilometer uit te persen. Niet dat het fysiek niet ging – licht stijve spieren en pezen van gisteren – maar mentaal hoeft het allemaal niet zo nodig meer. Ik ben het trainen zat en wil die 90 kilometer beleven, proeven, ervaren en meemaken. Ik wil die heuvels in mijn kuiten voelen, ik wil terug naar Zuid-Afrika, het land waar ik, buiten Nederland, de meeste herinneringen koester. Ik wil terug naar Durban, de plaats waar ik één keer eerder was, de plaats waar ik naïef verliefd was, waar we met een auto over de boulevard scheurden terwijl de lokale Jan Smit, Kurt Darren, bekend van hits als Meisie Meisie en Oos Wes Tuis Bes, door de speakers schalde. We snorkelden tussen het koraal en de vissen, snoven de zilte zeelucht op en vergaten dat we in Zuid-Afrika aan het studeren waren. Het Moses Mabhida-stadion, finishplek van de Comrades, stond nog in de steigers. Dat was toen. Nog een paar ‘jogs in the park’ en ik mag weer. Dit keer geen studie, geen meisie meisie, maar hardlopen.

90,184 kilometer
Alinea 1 bestaat uit 90 woorden, alinea 2 uit 184. Dit dagboek heeft 90,184 woorden in de titel staan. Ze verwijzen naar de 90,184 kilometer van de Comrades Marathon die ik op 10 juni hoop te lopen.’

De andere verhalen vind je op Gerben’s blog.