De 50e Two Oceans Marathon, een hele unieke!

De 50e Two Oceans Marathon. Op alle fronten een unieke editie. Op 2 mei 1970 werd de allereerste editie gelopen. Een kleinschalig evenement met 24 deelnemers. Op zaterdag 20 april 2019 de 50e editie! Met ruim 30.000 deelnemers, uit zo’n 90 landen. Met recht draagt deze Ultramarathon het stempel ‘the most beautiful’.

De 50e editie. Team Hardlopen in Zuid-Afrika was erbij. En het werd een mooi feest!

Vijftig jaar Two Oceans Marathon. Om dit te vieren bracht de organisatie een prachtig boek uit, een terugblik op de rijke historie.

Uniek
Het werd een unieke editie. Een recordaantal deelnemers én een recordaantal finishers. Nieuw dit jaar was een ruimere cut-off aan de finish. Ging de afgelopen jaren de finish exact 7 uur na het startschot ‘op slot’, dit jaar kregen deelnemers 7:30 uur de tijd om de finish te halen. Voor een grote groep gaf dit net even de extra ademruimte die ze nodig hadden om de felbegeerde medaille te mogen ophalen.

Ook uniek was dat de route dit jaar niet over de spectaculaire Chapman’s Peak liep maar over het alternatieve parcours ‘Ou Kaapse Weg’. Deze route is al eerder als alternatief gebruikt. In het beginjaren van dit millennium vanwege grootscheepse renovatie van Chappies vanwege vallende rotspartijen. Ook in 2015 werd de alternatieve route gelopen, die keer vanwege bosbranden in de weken voor de marathon. Een alternatief dat absoluut de moeite waard is. De route blijft 56 kilometer en kent ook spectaculaire vergezichten. Okay, ook met een handvol extra hoogtemeters. Dus ook een stuk uitdagender!

Ou Kaapse Weg, de alternatieve route. Een slopende klim. Prachtige schaduwen volgen de lopers.

Team Hardlopen in Zuid-Afrika
Die bijzondere jubileummedaille, dat was het doel! En dat doel is glansrijk behaald. Alle leden van team Hardlopen in Zuid-Afrika hebben de finish gehaald en een fantastische dag gehad.

Een dag met veel gezichten. Een lichte miezer in het startvak, een redelijk koele race in het eerste deel, bij Muizenberg aan de Indische oceaan een serieuze stortbui, een doorbrekende zon bij de start van de beklimming op Ou Kaapse Weg, de vertrouwd brandende zon op die tweede killer: de beklimming van Southern Cross Drive en het zinderende finishterrein: een uitgelaten publiek in prettig zomerse sferen!

De oogst. Twee medailles op de halve marathon. Op de Ultra een Sainsbury-medaille (sub 4), een mooie hoeveelheid bronzen medailles (sub 5) en een fraaie serie blue medals (sub 7:30). Gefeliciteerd team, biertje meer dan verdiend!

All finished, all happy faces! Het finishterrein op de rugbyvelden van de University of Cape Town.

Ook eens hardlopen in Zuid-Afrika?
Dat kan! Je kunt in november 2019 mee naar Soweto Marathon en voor volgend jaar staan de voorboekingen voor Two Oceans Marathon en Comrades Marathon alweer open. Fantastisch mooie uitdagingen!