Bijna. Comrades 2019. Sizonqoba!

Together we triumph! Of in Zulu: Sizonqoba! Dát is de slogan van Comrades 2019. Bijna, nog één week te gaan. Nog maar één week. Na een lange trainingsperiode. Eind 2018 is de eerste bodem gelegd, vanaf 1 januari werd het serieus. Een gemiddelde Comradesloper logt van 1 januari tot de race zo’n 1.000 tot 1.500 trainingskilometers, zo’n 200 tot 300 per maand.

Coach André
André – mede-begeleider op onze Comrades-reis – heeft in aanloop van zowel de Two Rivers Marathon (Nederlandse qualifier voor Two Oceans) als de Two Oceans en Comrades Marathon tips gedeeld.
Een week voor Comrades 2019 wordt het tastbaar, het komt nu aan op rust en vertrouwen. Hij steekt de lopers van team Hardlopen in Zuid-Afrika nog een hart onder de riem voordat ze naar Durban afreizen.

Vertrouwen
‘Met precies nog een week te gaan zit ik achter mijn laptop in Nederland deze nieuwsbrief te schrijven. Comrades 2019 wordt nu wel heel tastbaar. Vertrouwen is het woord dat als eerste in mijn hoofd opkomt. Vertrouw op al je trainingen, je voorbereidingslopen, je testen met je voeding, schoenen en kleding.

Beeld uit Comrades 2018, duizenden lopers golven door ‘the Valley of the thousand hills’ in Kwazulu Natal, Zuid-Afrika

De laatste check: heb ik echt alles maar dan ook alles voor de reis? Zo ja, dan rustig beginnen met alles klaar te leggen om straks in de koffer te doen. Zo niet, rap nog even naar de winkel voor de laatste gelletjes, reepjes of dat ene paar sokken dat echt nodig is. Geen zorgen, mocht je echt nog iets tekort komen, dan kun je altijd nog iets scoren op de beurs.

Ontspanning en parcoursverkenning
De meesten van jullie zien we woensdag in het mooie Zuid-Afrika. Daar gaan we het de komende dagen lekker van nemen. We passen ons aan de relaxte Afrikaanse lifestyle aan en gaan af en toe de benen strekken in de vorm van een ontspannen loopje, lekker en vooral veel eten en een beetje kletsen over hardlopen. Uiteraard staat ook een bezoek aan de Comrades Expo op het programma om daar het startnummer op te halen en met andere lopers ervaringen uit te wisselen over hun Comrades belevingen.

Tijdens de bus verkenning van het parcours worden de filmpjes die we eerder hebben gezien ineens heel echt. Zeker degenen die voor het eerst lopen in dit mooie land zullen even slikken… Dit is andere koek! Maar weet je gesterkt door het feit dat ieder jaar weer duizenden lopers deze fantastische route volbrengen. De toeschouwers en je medelopers slepen ons er zeker weer doorheen!
SIZONQOBA, samen gaan we het fixen!

André eerder dit jaar in actie op de Two Oceans Trailrun in Kaapstad

Alle lopers en mee reizende fans een goede reis en we zien elkaar in het mooie Zuid-Afrika!’

Met sportieve groet,
Runcoach André.