Comrades Marathon, twee weken tot de start!

Zondagochtend 9 juni om 5:30 uur. Start van de Comrades Marathon 2019. Nog twee weken!

Durban City Hall
De startlijn staat getrokken voor de City Hall van Durban. Een recordaantal van ruim 20.000 lopers staat over twee weken klaar voor een avontuur over zo’n 87 kilometer en ongeveer 1700 hoogtemeters. Tot uiterlijk 17:30 kunnen lopers de finish in Pietermaritzburg passeren. Eén seconde later en je bent te laat. Dan is de finish gesloten. Maximaal 12 uur dus om de 87 kilometer te overbruggen.

Comrades Marathon start

Beeld van de start van de laatste Comrades Up-Run (2017), voor de City Hall in Durban.

De Start
De start zit vol spanning. En vol rituelen. Een lange periode van trainen zit erop. Serieuze trainingen, serieuze afstanden. In dat perspectief is het ‘nog maar’ 87 kilometer tot de finish. Het laatste stuk van een avontuur dat je bent aangegaan.

Ruim een uur voor de start staan de startvakken al vol. Het is wachten op de laatste rituelen. Opzwepende muziek, lopers uit allerlei windstreken, lopers van allerlei afkomst, iedereen is gelijk, iedereen wacht op het startschot.

De laatste minuten voor de start wordt het Shosholoza gespeeld, het Nkosi Sikelel’iAfrika (volkslied van Zuid-Afrika), het traditionele Chariots of Fire én – net voor het startschot – hoor je de hanenkraai van Max Trimborn, een opname uit een ver verleden. En dan bam! We mogen. We komen in beweging…