Comrades Up-Run

Ieder jaar de andere kant op. Het ene jaar start Comrades Marathon in Durban en finisht in Pietermaritzburg, het andere jaar is het andersom. Durban ligt aan de kust op zeeniveau. Pietermaritzburg ligt zo’n 90 kilometer landinwaarts én een stuk hoger! Op maarliefst 700 meter boven zeenniveau. Comrades is dus niet alleen ver maar kent ook een serieus aantal hoogtemeters.

Up-Run 2019
Loop je van Pietermaritzburg naar Durban dan spreken we over een Down-Run, deze liepen we vorig jaar. Dit jaar – op 9 juni 2019 – lopen we de Up-Run. Een taaie route, grofweg de eerste 40 kilometer zijn stijgend. Vanaf ‘halfway’ is het parcours glooiend. Niet vlak, verre van. Het gebied waar je op weg naar Pietermaritzburg doorheen loopt heet ‘Valley of the thousand hills’, je bent gewaarschuwd 😉

Big five
Onderweg heb je – naast die duizenden andere heuvels – de ‘big five’ te overwinnen, vijf bekende én slopende heuvels. Of bergen. Vorig jaar schreven we er al over in voorbereiding op de Down-Run. Als je het artikel ‘andersom’ leest heb je ze in de juiste volgorde: Cowies Hill, Fields Hill, Bothas Hill, Inchanga en Polly Shortts.

Doseren
Het allerbelangrijkste is ‘doseren’. Wat we vaak als tip meekrijgen over de eerste kilometers: ‘if you think you run slow, run even slower’. Alvast een een buffertje opbouwen zodat je aan het eind van de race nog wat tijdverlies kunt permitteren is killing. Doe dat niet! Als je benen eenmaal ‘volschieten’ is er geen houden meer aan, dan wordt het een hele lange dag. Doseren, doseren, doseren!

Het is daarnaast van levensbelang dat je volledig uitgerust aan de start verschijnt. Een taperperiode van drie tot vier weken (na een half jaar knetterhard trainen) is essentieel. Je moet dusdanig uitgerust zijn dat je staat te springen aan de start. Maar pas op, juist die gretigheid kan je ook weer opbreken: ‘run slow’.

Route
In 2017 is er een praktische video verschenen die je stap voor stap meeneemt over de route van de Up-Run. Zowel de afstand als de hoogtemeters zijn helder zichtbaar. Ook krijg je een idee van de wegen en het landschap waar je doorheen loopt. Doe er je voordeel mee, doe je huiswerk maar pak ook een stukje voorpret.

De adviezen in video zijn van Norrie Williamson, één van de meest bekende hardloopcoaches in Zuid-Afrika. De video is gemaakt op initiatief van Old Mutual, de sponsor van de races.

Voor een volledig interactieve routebeschrijving ga je naar de site van Comrades Marathon.