Maak kennis met Soweto

De mensen in Soweto. Ongelooflijk puur en vriendelijk. Na een eerste kennismaking met de bevolking staan de glimlachen in je geheugen gegrift!

Townships
Ja, townships. Je hebt er wel eens van gehoord. Iets met Apartheid. Maar wat is het precies? Ze zijn inderdaad ontstaan ten tijde van de apartheid. Woongebieden aan de rand van de stad, oorspronkelijk voor ‘niet-blanke’ bewoners. De omstandigheden waren er erbarmelijk, de bewoners arm. Je kent wellicht de foto’s van de huisjes met golfplaten. Ze zijn er nog steeds, maar er zijn inmiddels ook betere wijken ontstaan binnen de townships. Soweto (South Western Township) bij Johannesburg is één van de bekendste townships.

De kids in de townships vinden het superleuk als je ze bezoekt in de dagen rondom de marathon

Soweto Marathon
Soweto is een plek die voor een individuele reiziger niet direct wordt aangeprezen. Je moet oppassen, de mensen zijn er arm, het kan er gevaarlijk zijn. Goed, je moet rekening houden met de omstandigheden maar met gezond verstand maak je kennis met een omgeving volop historie, van Apartheid tot Bisschop Tutu en Nelson Mandela. Een omgeving met een heel diverse bevolking die onder soms taaie leefomstandigheden moet leven. Maar zich ondanks dat vaak van zijn beste kant wil laten zien.

Al ‘high fivend’ over de wegen langs de wijken met de golfplaten huisjes.

Hardlopen in Zuid-Afrika
Bovendien kun je er dus een marathon lopen. Een marathon met start en finish bij/in het stadion van Johannesburg waar het Nederlands elftal in 2010 de WK-finale heeft gespeeld. Met een route die vanaf daar 42 kilometer door Soweto loopt. Je vertrekt bij zonsopkomst. Je ziet onderweg inderdaad de huisjes van golfplaten en mensen – vers uit bed – die je soms nog in ochtendjas aanmoedigen. Je loopt langs de wereldberoemde koeltorens van Soweto. Je passeert Vilakazi street, de enige straat ter wereld waar twee Nobelprijswinnaars hebben gewoond. En je wordt overladen met high fives en glimlachen. Hou er ook rekening mee dat het er af en toe wat rommeliger aan toe gaat, we hebben wel eens tussen toeterende auto’s door moeten zigzaggen. Ook dat hoort er bij, je maakt het leven mee zoals het is. Puur!

Enthousiaste aanmoedigingen, daar kunnen wij weer een paar kilometer op vooruit. Zo gaaf!

Op 3 november 2019 staat de volgende editie van de Soweto Marathon op de agenda. Ook team Hardlopen in Zuid-Afrika is weer bij.

Verblijven in Soweto
Puur, zeggen we. Dat betekent niet alleen een marathon door de townships rennen maar er ook verblijven. In de dagen rondom de marathon maken we van binnenuit kennis. We slapen in een hotel middenin Soweto. Als je de deur uitloopt sta je midden op een markt waar locale mensen vanalles verkopen, je staat middenin Afrika.

We trekken er onder andere met de fiets op uit. Met een gids die weet waar je moet komen, die weet met wie je een praatje te maken, die weet waar je een biertje kunt drinken en die weet in welke huiskamer een waanzinnig lunch kunt eten. Daarnaast bezoeken we onder andere het Apartheidsmuseum en zien het huis waar Nelson Mandela heeft gewoond.

Ook doen we een ochtendtraining met een locale hardloopclub. Met hardlopers die op zondag ook aan de start van de Soweto Marathon staan. En die je alvast kunnen vertellen dat het niet alleen een bijzondere marathon is maar ook een pittige. Het is niet alleen een parcours dat op hoogte ligt (zo’n 1700 meter boven zeeniveau) maar ook redelijk wat hoogtemeters kent (ongeveer 550 meter).

Yes! In de pocket. Een medaille op een heel bijzondere plek.

Niet voor iedereen
Eerlijk is eerlijk. De reis en de marathon zijn niet voor iedereen weggelegd. Je moet nieuwsgierig zijn, je moet een wat meer avontuurlijke inslag hebben en genoegen kunnen nemen met wat imperfecties hier en daar. Maar oh, wat doe je een onvergetelijke ervaring op.
De glimlachen staan na de marathon in je geheugen gegrift!

Wil je mee?
Dat kan! Bekijk onze reis.