Géén eeuwfeest op Comrades parcours

Een historische dag. Dat had Comrades Marathon 2021 moeten worden. Honderd jaar geleden, in 1921, werd de allereerste Comrades gelopen. Bij een race die zich de ‘oudste ultramarathon ter wereld’ noemt hoort een knallend eeuwfeest. Helaas niet.

Honderd jarig feest afgelast

2021 Centenary Comrades Marathon cancelled‘, het nieuwsbericht op de Comrades site is duidelijk. Volkomen logisch ook. Maar wat ongelooflijk jammer dat we deze historische moeten laten glippen. Covid-19 heeft al veel slachtoffers gemaakt. Comrades 2020 werd afgelast, 2021 volgt nu ook.

In de honderdjarige geschiedenis kreeg alleen de Tweede Wereldoorlog Comrades op de knieën. Van 1941 tot 1945 werd er geen Comrades gelopen. Alle andere jaren vanaf 1921 werd Comrades Marathon wel gelopen. Afgezien nu ook van de Corona jaren 2020 en 2021.

Zonsopkomst tijdens Comrades Down Run in 2016

Eerste Comrades in 1921

Op 24 mei 1921 gingen 34 lopers van start voor de eerste Comrades Marathon. Om 7:10 ‘s ochtends werd gestart voor de City Hall van Pietermaritzburg. Net iets minder dan negen uur later finishte Bill Rowan als eerste winnaar voor Durban City Hall. Bijna 90 kilometer van de startlijn.

In totaal finishten 16 lopers de eerste race. Zonder het toen nog te weten schreven ze historie. Tijdens de laatste Comrades in 2019 gingen er zo’n 25.000 lopers van start waarvan er ruim 16.000 zijn gefinisht. Deze voorlopig laatste Comrades was een up-run, van Durban naar Pietermaritzburg. Dus met 16.000 finishers, duizend keer zoveel als tijdens de eerste editie.

De start van Comrades Down Run, voor de City Hall in Pietermaritzburg. De laatste keer was in 2018.

Wat dan wel?

Helemaal ongemerkt zal 13 juni 2021 niet voorbij gaan. Net als vorig jaar zal een virtuele run worden georganiseerd. Een race die je op een zelf te bepalen route mag lopen. De volledige afstand van 90 kilometer of één van de kortere afstanden. We kunnen in ieder geval een klein stukje van de feestvreugde meepakken. Niet zoals we eigenlijk zouden willen, maar een mooi alternatief. Meer informatie gaat volgen – zegt de Comrades site.

Team Hardlopen in Zuid-Afrika

Zoals we al eerder aankondigden zullen we met onze partner Beyond the Finish onze Comrades hardloopreis doorschuiven naar 2022. Nog een extra jaartje voorpret zullen we maar zeggen!

De lopers worden hier nog verder over geinformeerd door Beyond the Finish.

Dromen van Afrika

Dat is het beste dat we nu kunnen doen. Check de laatste twee runs die we liepen voor wat inspirate. We hebben een variant in beide richtingen: de Comrades Down-run 2018 en Comrades Up-run 2019. Klik op de links, bekijk de Youtube video’s uit eigen archief en geniet! Droom even van Afrika. En laten we hopen dat we volgend jaar weer langs dat uitgelaten publiek mogen lopen. Over dat magische parcours van 90 kilometer. De ontlading zal enorm zijn!

Aanmoedigingen langs het Comrades parcours. We gaan het weer beleven! Zodra de Corona-crisis is bezworen.

Voor nu. Blijf gezond en fit. En geniet van de dingen die nog wel kunnen. Het mooie is dat hardlopen zo goed als altijd kan. Gewoon. Je hardloopschoenen aantrekken en gaan!

Tot snel.